Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
01.05.2014

En balkanveteran, som ikke opgav den hårde kamp mod arbejdsskademyndighederne, og som i 2012 fik et personligt møde med beskæftigelsesministeren for at fortælle sin historie, har nu – 19 år efter sin hjemkomst fra en udsendelse som soldat i 1995 – fået anerkendt, at han er blevet syg af udsendelsen

Elmer & Partnere


”Hold da op.. Nu sidder jeg jo her med tårer i øjnene.. tak.” Sådan skrev Jesper Mailand til sin advokat få sekunder efter, han var blevet orienteret om, at Arbejdsskadestyrelsen nu har anerkendt, at hans PTSD er en arbejdsskade.


Her nogle dage efter fortæller han, hvordan afgørelsen er en kæmpe forløsning. ”Nu er det jo ophøjet til sandhed, at jeg blev syg af mit arbejde!”


Jesper Mailand var udsendt til Bosnien, Sarajevo, i perioden februar – august 1995. Han var her jævnligt udsat for bombardementer og beskydninger fra snigskytter. Han overværede drab på civile, herunder en civil person der blev skudt lige foran ham af en snigskytte. Få dage inden han skulle hjem oplevede han bombenedslag, hvorved han selv blev væltet omkuld og en kollega blev hårdt såret.


Allerede ved sin hjemkomst fra udsendelsen havde han en række forskellige psykiske symptomer, men han var ikke selv klar over, at det var tegn på sygdom. Særligt havde han en decideret sikkerhedsadfærd, som senere aftog noget.


Han var ikke sig selv men klarede i mange år at opretholde en tilværelse med fortsat ansættelse ved Forsvaret. En dag kunne han dog ikke mere og var nødt til at søge hjælp.


Han har deltaget aktivt i kampen om at få ændret regler og praksis for anerkendelse af sager som hans, og han havde i 2012 et personligt møde med Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, hvor han fortalte sin historie som ligner mange andre veteraners historie.


Sagen er ikke slut endnu. Arbejdsskadestyrelsen skal nu træffe afgørelse om godtgørelse og erstatning. ”Hvad jeg får i erstatning er ikke så vigtigt,” siger Jesper Mailand. ”Det der virkelig betyder noget er, at min sygdom nu er anerkendt som en arbejdsskade – jeg har det sort på hvidt fra Arbejdsskadestyrelsen.”


Eventuelle henvendelser om sagen kan rettes til advokat Birgitte Filtenborg, bf@elmer-adv.dk, som via Soldaterlegatet repræsenterer Jesper Mailand i sagen.


Flere nyheder
Om os