Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
16.04.2013

Endnu en krigsveteran, der først henvendte sig til sin læge med symptomer på PTSD efter mange år, anlægger nu retssag mod Ankestyrelsen

Elmer & Partnere


En mand, der – 21 år gammel – var udsendt som FN-soldat på det allerførste hold til Eks-Jugoslavien i 1992, anlægger nu retssag mod Ankestyrelsen med påstand om, at hans psykiske sygdom skyldes de belastninger, som han var udsat for, blandt andet chikanebeskydninger og en ekstrem afmagtsfølelse over ikke at have mulighed for at gribe ind overfor de ting, der foregik.


Manden har siden hjemkomsten for nu 20 år siden været plaget af psykiske gener, og han har ikke kunnet finde fodfæste på arbejdsmarkedet igen. Før udsendelsen som soldat havde han aldrig haft psykiske gener eller tegn på psykisk sygdom, og han var før udsendelsen fuldstændig velfungerende.


Ankestyrelsen har afvist at anerkende mandens psykiske sygdom med henvisning til manglende tidsmæssig sammenhæng mellem hans krigsoplevelser og debut af symptomer, ”da der går mange år fra udstationeringen, til du henvender dig til en læge.”


Herudover har Ankestyrelsen afvist at anerkende mandens psykiske sygdom med henvisning til manglende årsagssammenhæng mellem udsendelsen og sygdommen, selvom det i en arbejdsmedicinsk erklæring er konkluderet, at mandens sygdom ”mest sandsynligt er udløst af de stærke negative oplevelser i forbindelse med at han levede under langvarig stress og angst for at blive dræbt som soldat”. Det er samtidig af en speciallæge i psykiatri konkluderet, at ”det findes overvejende sandsynligt at …(soldatens) symptomer er relateret til den militære udstationering i 1992.”


Soldaterlegatet har bevilget veteranen juridisk bistand til en ansøgning om fri proces til en retssag mod Ankestyrelsen. Fri proces er nu givet, og retssagen bliver herefter anlagt.


Sagen føres af advokatfirmaet Elmer & Partnere ved advokat Birgitte Filtenborg.


Flere nyheder
Om os