Det fremgår af funktionærlovens § 21, at lovens bestemmelser ikke ved aftale kan fraviges til skade for funktionæren.
Højesteret afsagde den 12. november 2008 en dom, der nærmere fortolker denne bestemmelse.
Sagen vedrørte tidligere tjenestemænd ansat i Post Danmark, som i forbindelse med virksomhedens privatisering accepterede overgang til ansættelse på overenskomstvilkår.
Der blev i den forbindelse mellem Post Danmark og de faglige organisationer indgået en overenskomst, hvorefter de tidligere tjenestemænd på de væsentligste punkter opretholdt de ansættelsesvilkår, der følger af tjenestemandsloven.
Overenskomsten opretholdt således blandt andet retten til rådighedsløn (3 års normal løn ved afskedigelse på grund af stillingsnedlæggelse) og retten til tjenestemandspension.
Derudover fremgik det af overenskomsten, at tjenestemandslovens opsigelsesvarsler skulle finde anvendelse.
Tjenestemandslovens opsigelsesvarsel er som udgangspunkt 3 måneder, hvilket vil sige, at en funktionær med mere end 3 måneders anciennitet ville have længere opsigelsesvarsel, hvis funktionærlovens § 2 fandt anvendelse.
De pågældende tjenestemænd overgik fra tjenestemandsansættelse i staten til overenskomstansættelse i Post Danmark efter eget valg.
Sagen vedrørte to tjenestemænd, som var blevet opsagt med tjenestemandslovens 3 måneders varsel, hvor de efter funktionærlovens § 2 ville være berettigede til 4 måneders varsel. Der var derfor under sagen for de pågældende nedlagt påstand om betaling af yderligere 1 måneds løn.
Højesterets flertal gav ikke de to funktionærer medhold.
Flertallets præmisser kan umiddelbart sammenfattes som følger:
Sagen blev på vegne HK ført af advokat Ulrik Jørgensen, Elmer & Partnere, tlf. 33676767, hos hvem nærmere oplysninger kan fås.
En kopi af dommen kan rekvireres ved henvendelse til Maja Asmussen, ma@elmer-adv.dk.